In de afgelopen jaren zijn veganistische tatoeages over de hele wereld een behoorlijk fenomeen geworden. Aangezien veganisme voor zoveel mensen een manier van leven is geworden, is het niet meer dan logisch dat ze congruent blijven met hun overtuigingen door andere delen van hun levensstijl te veranderen. En dat is waar veganistische tatoeages in het spel komen – het garandeert dat een ander deel van je routine wreedheidvrij wordt voor dieren.

Je kunt nu een breed scala aan veganistische tattoo-artiesten online vinden, je hoeft alleen maar uit te zoeken welke het beste bij je past. Wat zijn de verschillen tussen veganistische tatoeages en gewone tatoeages? Zoals de naam al doet vermoeden, bevatten veganistische tatoeages geen dierlijke producten die betrokken zijn bij een deel van de tatoeage-ervaring. De inkt in traditionele tatoeages heeft dierlijke elementen, zoals glycerine. De glycerine wordt meestal gebruikt als stabilisator, maar het is een dierlijk vet. Verder heb je bone char, dat in sommige zwarte inkten in de vorm van pigmentatie te vinden is.

Daarnaast zijn er verschillende nazorgproducten en apparatuur die gebruikt worden tijdens het tatoeƫren. Traditionele tattooshops hebben stencilpapier gemaakt van lanoline dat afkomstig is van schapen. Zelfs de nazorgproducten zijn niet veganistisch, aangezien scheerstrips vaak glycerine bevatten.

In het geval van veganistische tattooshops heb je precies dezelfde materialen en procedures, maar geen van beide zal producten bevatten die direct dierenleed veroorzaken. Alle compounds zijn plantaardig: de inkt zelf, alle apparatuur in de tattoo studio (van stencil tot stoelen) en de nazorg producten (zoals zeep en moisturizers).

www.theartoftattoo.nl

Frits Dejong Soorten tatoeages